Follow Me

04.06.2015

La zoo in Craiova

Am văzut zilele trecute o știre pe internet conform căreia grădina zoologică din Craiova a fost finalizată. Am ridicat o sprânceană și-am rostit o interjecție ce semăna a mirare. Hmm. Am citit în știrea aceea cum că s-a investit atât și s-a făcut aia și aia și faptul că acum animalele au spațiu și condiții și tot felul de detalii cum n-a mai văzut orașul nostru mult iubit. Așadar, câteva zile mai târziu, mi-am luat Loredana de mână și-am mers să văd ce și cum. Mă așteptam să zic un wow din când în când, dar am rămas dezamăgit de unele aspecte. Am făcut și poze ca să nu zici că arunc așa cu vorbe.În primul rând, o să admit faptul că e mult mai okay pentru animale decât era înainte de renovare. Într-adevăr, au mai mult spațiu să se desfășoare, iar privitorii le pot admira mai în splendoarea lor.

Cu toate astea însă, o parte din aleile pe care ar trebui să meargă oamenii au fost uitate de constructori. Arată groaznic, pline de gropi și mizerie.


În plus, semnele de avertizare montate pe gard sunt cel puțin ilare. Unul din acestea exclamă tare ”Nu iritați animalele”. Sună amuzant.

Un altul spune: ”Nu urcați copii pe gard”. Sigur, e corect-ish, dar cred că mai corect era să se mai adauge un ”i” la copii. Într-una din poze, se vede cum cineva, chiar a făcut lucrul ăsta cu un pix roșu. So, I am not crazy.


Însă oricum ar fi, copiii tot pe gard sunt urcați de către părinți și probabil că dacă l-aș fi întrebat pe acel domn dacă își dorește o țară civilizată, ar fi răspuns că da, aruncând o privire spre copilul său urcat pe gard. Adevărul e undeva la mijloc, se pare.


Un alt detaliu pe care l-am observat este acela că la anumite cuști a fost pus și un cablu electric, astfel încât animalele sa nu fie tentate sa se apropie prea mult de privitori. Un lucru de admirat și demn de secolul 21. Asta până când arunci un ochi să vezi cum a fost pus în practică acest detaliu. Cablul prin care trece curentul electric este izolat inconștient în punctul în care atinge gardul ce separă animalele de restul lumii. Lucru pe care-l poți observa într-una din fotografii.


Chestia aia de plastic legată cu bandă nu-mi pare demnă de laudă. Unde mai pui că dacă se va desprinde de acolo, ceea ce este foarte posibil, curentul electric ar ajunge și în gardul pe care cu toții punem mâna când trecem pe acolo. Sau poate, cei care au făcut această lucrare, nu știau că fierul este un bun conductor de electricitate.

Așadar, nu știu cum poate o astfel de lucrare să fie inaugurată. Sigur, se va găsi cineva să concluzioneze prin ” Oricum, e mai bine ca înainte”. Dar de ce să nu fie bine și atât? Să fie o lucrare excelentă, fără cusur. Comparația cu ceva mai prost parcă nu e chiar așa grozavă.

Cu alte cuvinte, gradina noastră zoo n-are nimic în comun cu o capitală cultural europeană. #MyOppinion.

Cred că se putea ceva mai mult, însă concluzia asta se pare că devine deja un slogan pentru foarte multe lucruri din Craiova/România.

Ce să-i faci, asta e!

Melodie: Mark Ronson - Uptown Funk ft. Bruno Mars

4 comentarii:

 1. Ma bucur ca ai scris despre asta, o voi face si eu. Imi displace aspectul, da, este putintel mai mult spatiu decat inainte dar acest spatiu a fost gandit cu fundul. Cum poti sa pui atata ciment intr-o cusca de animale unde ar trebui sa fie iarba si alte plante care sa imite habitatul lor. Am dubii ca cei care s-au apucat si au venit cu ideea lucrarii stiu ce inseamna un habitat.
  Pe langa asta sa fim seriosi, oamenii aceia, nea caisa de la radpfl sau ce naiba, nu cred ca a fost in viata lui de om la o gradina zoo din afara tarii noastre. Si daca a fost, n-a inteles nimic.
  Mi se pare o gradina zoo manelizata. Nu am copiii, dar nu i-as duce acolo vreodata! E jalnic.
  Apropo de asta, ca sa ne dam seama cat de inapoiati pot fi, puteau face ceva foarte frumos marind inca putin spatiul, era suficient. Sa ofere animalelor un loc mai mare si sa ofere oamenilor ce vedea, contra cost. Si atunci toata treaba era amortizata si banii investiti i-ar fi obtinut inapoi.
  Asta daca aveau putin creier, viziune si vointa,
  Dar cei care sunt cu "treaca, mearga" asa o sa le si ramana numele in memorie "ala care n-a facut nimic"

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Îți dau dreptate în tot ce ai spus! Mulțumesc pentru feedback. :)

   Ștergere
 2. Asa a fost proiectul.Constructorul a realizat ce a fost proiectat.Daca in Centrul Istoric,proiectantul a scos toate trotuarele si masinile, totul arata bine.Rezultatul oricarei investitii porneste de la proiectant, in proiect scrie inclusiv...se pun doua tablite...cu textul....Si in plus,am citit mai de mult,in Craiova nu este Gradina Zoologica,este Punct Zoo,datorita spatiului.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Proiect, proiectant, punct Zoo, tot de mântuială sunt. Mulțumesc pentru feedback! :)

   Ștergere